درباره نویسنده:
الیزابت رودینسکو (Elisabeth Roudinesco) نویسنده، تاریخنگار و روانکاو معاصر فرانسوی تبار، دختر جنی اوبری (Jenny Aubry)، روانپزشک و روانکاو مشهور فرانسوی است. او پس از تحصیل در کالج Sévigné، لیسانس خود را در رشتهی ادبیات مدرن در دانشگاه سوربون فرانسه (۱۹۶۸) و فوق لیسانس خود را در شاخهی زبانشناسی و دکتری خود را در دانشگاه پاریس هفتم (۱۹۷۵) ادامه داد. او از سال ۱۹۶۹ تا ۱۹۸۱ عضو مدسه روانکاوی لاکان Ecole Freudienne de Paris بوده است. رودینسکو آثار پر بار زیادی نوشته است و برخی از آنها به زبانهای مختلف ترجمه شدهاند: جنون و انقلاب (Madness and Revolution: The Lives and Legends of Theroigne de Mericourt) (۱۹۹۳)، ژاک لاکان (Jacques Lacan) (۱۹۹۹)، چرا روانکاوی؟ (Why Psychoanalysis?) (۲۰۰۳)، فروید: در دوران خود و دوران ما (Freud, In His time and Ours) (۲۰۱۶) و … . مشهورترین اثر او کتاب «تاریخ روانکاوی در فرانسه» است که جلد دوم آن تماما به ژاک لاکان و همکاران او اختصاص یافته است. او از سال ۱۹۹۲ در دپارتمان پژوهشهای تاریخی دانشگاه پاریس هفتم در سمت استاد راهنما مشغول به کار است. رودینسکو یکی از معتبرترین تاریخنگاران روانکاوی است و در این حوزه جوایز ارزشمندی را به دست آورده است.
درباره کتاب:
“کتابی خارقالعاده دربارهی متظاهرترین نئو-فرویدی فرانسوی قرن بیستم.” تایمز
کتاب «لاکان: علیرغم تمام مخالفتها» اثر الیزابت رودینسکو سی سال پس از مرگ لاکان در سال ۲۰۱۱ منتشر شده است. نویسنده در این کتاب قصد دارد گزارشی از بخشهای محرمانهی زندگی وکار لاکان ارائه دهد و دست به بازاندیشی وقایع آن دوران بزند. در بخش اول به طور اجمالی به معرفی جایگاه لاکان در افکار و جریانات معاصر میپردازد. بخش دوم پیرامون ناگفتههایی از تلاش لاکان برای اعطای اسکلتی فلسفی به آثار فروید و رهاکردن آن از تکیهگاه بیولوژیکش مطالبی ارائه میشود. نویسنده در بخش سوم کتاب تلاش میکند تئوری مرحلهی آینهای لاکان را همراه با ذکر دعاوی مربوط به خاستگاه آن مورد بررسی قرار دهد. در این بخش نویسنده با محوریت مرحلهی آینهای، به آشنایی لاکان با مکتب هگلی و تعاملاتش با چهرههای تأثیرگذار در بسط تئوری مرحلهی آینهای میپردازد. در بخش چهارم ابعاد متفاوت سرگذشت اندیشهی لاکان معرفی میشود. رودینسکو در این بخش اشاره میکند که لاکان روزگاری میگفت: «روانکاوی درمخالفت با هر فلسفهی مستقیماً برگرفته از کوگیتو است» در حالی که وی بیست سال پیش یعنی در سال ۱۹۴۶ به منظور بررسی علیت جنون از فلسفهی کوگیتوی دکارتی یاری میجست. در بخش پنجم رودینسکو با در نظر آوردن شرایط سال۱۹۳۸ که در آن لاکان آیندهای درخشان را برای خانواده پیشبینی میکند، پیرامون تأسّف لاکان برای پدرها و تنفّرش از مادران و خانوادهها مطالبی ارائه میکند. در این بخش و بخش ششم نویسنده پیرامون مورد اِیمیِ (Aimée)، رسالهی دکترای لاکان (۱۹۳۲)، مطالبی را ذکر میکند و دیدار خود را با پسر ایمی شرح میدهد. رودینسکو در بخش های هفتم و هشتم با یادآوری این نکته که آرشیوها ــ معدوم، موجود، مفرط یا مخدوش ــ پیششرط تاریخ هستند، ادعای «موضوع لاکان تنها از طریق شایعه وجود دارد» را بررسی میکند و به نقش راهبردی گفتار در تاریخ درمانهای روانی میپردازد. سمینارها و تلاشهای لاکان به منظور بسط مبانی نظام نظریاش از سال ۱۹۵۳ تا حوالی ۱۹۷۱، توسل به زبانشناسان برجسته و دیگر اندیشمندان معاصر، بازنویسی دکترین روانکاوی و مسئلهی «بازگشت به فروید» موضوعات اصلی بخش نهم کتاب را تشکیل میدهند. در بخش دهم مباحث عشق، زن، زنانگی، ژوئیسانس و نسبت زندگی شخصی لاکان با این مباحث توضیح داده میشود. در بخش یازدهم به گوشهی متفاوتی از زندگی لاکان یعنی مسائل مربوط به سمینارها، آثار و مقالات او و نگرانیهایش دربارهی سرقت ادبی آثارش پرداخته میشود. در بخش دوازدهم علاوه بر مباحثی پیرامون تبدیل «چیز» به فقدانی ناب، ژوئیسانس، از سوی لاکان، نویسنده مدعی میشود که فروید هرگز جملهی «آنها متوجه نیستند که ما برایشان طاعون آوردهایم» را به زبان نیاورده است و روانکاوی فروید در آمریکا به خلاف آنچه هست تبدیل شده است. بخش سیزدهم کتاب اهمیّت فهرستها و لیستها را ذکر میکند و در ادامه به لیست داراییهای لاکان، کلکسیونها، املاک و کتابهای او اشاره میکند. چهاردهمین بخش این کتاب آنتیگونه و مسیر مرگبار «میان-دو-مرگ» را از نظر لاکان ترسیم میکند. مطالب بخش پانزدهم پیرامون متنی است که لاکان در سال ۱۹۶۳ با عنوان «کانت با ساد» منتشر کرد. کتاب با ذکر رویدادها و جزئیات تاریک اواخر زندگی لاکان، تصادف او با مرسدس سفیدش، سکوت طولانیاش و نهایتاً سکوت ابدیاش به پایان میرسد.
انتشار کتاب «لاکان: علیرغم تمام مخالفتها» واکنشهای متناقضی را در فرانسه برانگیخته است. عدهای این کتاب را بسیار ستایش کردهاند و عدهای با خشونت تمام در برابر آن ایستادهاند. جودیت میلر (دختر لاکان) و همسر او، ژاک آلن میلر، بعد از انتشار این کتاب علیه الیزابت رودینسکو و ناشر کتاب شکایت کردهاند و دادگاه در پارهای موارد به نفع آنها رای داده است. علی رغم همه ماجراهای گوناگون، کتاب رودینسکو برای محققان روانکاوی لاکانی ارزش و اعتباری بیهمتا دارد. این کتاب با ترجمه «محمد یعقوبی و کیوان آذری» منتشر خواهد شد.