شاغل ملمان (Charles Melman) در سال ۱۹۳۱ در پاریس متولد شده است. او ضمن گذراندن دوره دکترای روانپزشکی در بیمارستان سنت آن به طور جدی به روانکاوی گرایش پیدا میکند و بعد از سپری کردن آموزشهای لازم وارد حلقه پیروان و شاگردان لاکان میشود. در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ ملمان از طرف لاکان به مقام ریاست بخش آموزش EFP) École freudienne de Paris) منصوب میشود و مقام سردبیری مجله مشهور لاکان (Scilicet) نیز به ملمان واگذار میشود. ملمان در طول این سالها در تمام فراز و نشیبهای زندگی حرفهای لاکان به او وفادار باقی میماند اما بعد از حوادث سال ۱۹۷۹ و ۱۹۸۰ او و جمعی دیگر از اعضای اصلی EFP از لاکان جدا میشوند. لاکان در سال ۱۹۷۹ ژاک آلن میلر (داماد و جانشین آتی خود) را به عضویت هیئت رئیسه EFP منصوب میکند و این انتصاب موجب اعتراضهای شدیدی از طرف اعضای بسیار با تجربهتر EFP میشود اما لاکان لجبازانه بر تصمیم خود پافشاری میکند و در سال ۱۹۸۰ EFP را منحل میکند. اعضای معترض سازمان به تلاشهای قانونی متوسل میشوند تا مانع انحلال EFP شوند اما در نهایت نتیجهای حاصل نمیشود و در اواخر همان سال انحلال این سازمان به صورت رسمی اعلام میشود. جزئیات این ماجرا بسیار دامنهدار است اما باید به دو نکته توجه کرد: نخست اینکه ملمان روانکاو ژاک آلن میلر بوده است و اصولاً میلر بخش عمده دانش خود را از روانکاوی مرهون آموزشهای ملمان و دیگر اعضای با تجربه EFP بوده است. بنابراین با توجه به تجربه اندک و دانش سطحی میلر اعتراض اعضای با سابقه سازمان چندان بیمورد نبوده است. نکته دوم این است که بر اساس گزارشهای موجود لاکان در اواخر عمر خود مرتکب پارهای رفتارهای نامعقول میشده و ذهن او بسیار آشفته بوده است در نتیجه از این منظر هم اعتراض اعضای با سابقه سازمان امری موجه بوده است.
بعد از انحلال EFP، لاکان (École de la cause freudienne (ECF را تاسیس کرده و ژاک آلن میلر را جانشین خود میکند. تقریبا یک سال بعد از تاسیس ECF لاکان در آغوش مرگ آرام میگیرد. در سال ۱۹۸۲ شاغل ملمان و برخی از همکارانش Association freudienne internationale را تاسیس میکنند. این نهاد در سال ۱۹۸۷ به (Association lacanienne International (ALI تغییر نام میدهد و تا به امروز مشغول فعالیت است و در بسیاری از کشورهای جهان نمایندگیهای رسمی دارد. پس از تاسیس این نهاد ملمان نشریه Le Discours psychanalytique را پایهریزی میکند و از سال ۱۹۸۶ تا کنون کتابها و مقالات بسیار زیادی در زمینههای مختلف روانکاوی فرویدیـلاکانی منتشر کرده است. ملمان در سال ۱۹۹۱ به همراه سه تن از همکاران خود (Claude Dumézil, Gérard Pommier, Moustapha Safouan) سازمان Fondation Européenne pour la Psychanalyse را بنیانگذاری کرد که هدف آن مبارزه با تهدیدات مطرح شده از طرف بروکسل بود که قصد داشت روانکاوی را در کل اروپا زیر سیطره خود در آورد. در سال ۱۹۹۴ همراه با Marcel Czermak نشریه Journal français de psychiatrie را پایهگذاری کردند و در سال ۱۹۹۸ مجله دیگری با نام La Célibataire (مجله لاکانی پاریس) به راه انداخت که علاوه بر مسائل تخصصی روانکاوی موضوعاتی مثل سیاست، علوم اجتماعی، اخلاق و ایدئولوژی را نیز پوشش میدهد. او در سال ۲۰۰۹ نهاد (École Pratique des Hautes Etudes en Psychopathologie (EPhEP را تاسیس کرده است که هدف آن آموزش پیشرفته تئوری و تکنیک سایکوپاتولوژی است. علاوه بر موارد ذکر شده ملمان در تاسیس و مدیریت Comité Freud و دیگر نهادها و نشریات روانکاوی نقشی کلیدی ایفا کرده است.
اختلافات بین شاغل ملمان و ژاک آلن میلر بعد از مرگ لاکان یکی از جنجالیترین حوادث تاریخ روانکاوی فرانسه است. ملمان بارها و بارها میلر را متهم به دستکاری وسیع سمینارهای لاکان کرده است و توانایی او را در ویرایش، انتشار و فهم صحیح آثار لاکان مورد تردید قرار داده است. حیات علمی شاغل ملمان به حدی گسترده و پربار است که اگر او را بزرگترین، عمیقترین و تاثیرگذارترین روانکاو لاکانی در حوزه آموزش و تحقیق قلمداد کنیم ابدا اغراق نکردهایم. ملمان در طول حیات علمی خود سمینارهای بسیاری در مورد روانکاوی لاکانی برگزار کرده است و آثار مکتوب او تقریبا تمام موضوعات روانکاوی لاکانی را در بر میگیرد. با وجود این نفوذ و شهرت ژاک آلن میلر در کشورهایی مثل ایران تقریبا باعث شده است که شاغل ملمان و سایر شارحان تراز اول لاکان در این کشورها کمتر شناخته شده باشند. ملمان با همه ناملایمات سرنوشت فرزانهترین شارح روانکاوی لاکانی است و شاید این جمله مشهور او گواهی باشد بر عظمت اندیشه و رویکرد این روانکاو بزرگ: «قرن بیست و یکم یا لاکانی خواهد بود یا بربری»
برخی از مهمترین آثار شاغل ملمان عبارت است از
- مجموعه مقالات ۱۹۷۳-۱۹۹۰، کلینیک روانکاوی و پیوند اجتماعی
- سمینار ۱۹۸۲/۸۳، مطالعاتی جدید درباره هیستری
- سمینار ۱۹۸۳/۸۴، ساختارهای لاکانی سایکوز
- سمینار ۱۹۸۴/۸۵، مطالعاتی جدید درباره ناخودآگاه
- سمینار ۱۹۸۵/۸۶، مسائل بالینی روانکاوی
- سمینار ۱۹۸۹/۹۰، امتناع و دترمینیسم نوروزها
- سمینار ۱۹۹۰/۹۱، ماهیت سمپتوم
- سمینار ۱۹۹۱/۹۳، زبانشناسی
- سمینار ۱۹۹۴/۹۵، بازگشت به شربر
- سمینار ۲۰۰۱/۰۲، درآمدی امروزین به روانکاوی
- کتاب ۲۰۰۲، انسان بدون گرانش، کیف بردن به هر بهایی
- کتاب ۲۰۰۹، مسائل مطرح شده در روانکاوی
- کتاب ۲۰۰۹، اقتصاد روانی جدید
- کتاب ۲۰۱۲، تحقیقی درباره لاکان
- کتاب ۲۰۱۳، تمرینهای عملی کلینیک روانکاوی
- کتاب ۲۰۱۴، مجموعه مصاحبهها
- کتاب ۲۰۱۴، مطالعه انتقادی سمینار RSI لاکان
- کتاب ۲۰۱۴، لاکان و باستانیان
- کتاب ۲۰۱۴، از دیگری تا دیگری
- کتاب ۲۰۱۴، مجموعه مصاحبهها
- کتاب ۲۰۱۴، پارانویاها
- کتاب ۲۰۱۵، نوروز وسواسی
- کتاب ۲۰۱۷، لاکان در برابر فروید
- کتاب ۲۰۱۷، درآمدی به روانکاوی لاکانی
- کتاب ۲۰۱۸، لاکان شاگرد بیباک و بیرحم فروید