کتاب «فهم روانکاوی» یکی از مجلدات مجموعه «فهم … » گروه انتشارات راتلج (Acumen Publishing Limited) است که با سرویراستاری جک رینولدز (Jack Reynolds) منتشر میشود. این مجموعه درآمدهای جامعی را به حوزههای مختلف علوم انسانی ارائه میکند که هم راهگشا و هم بسیار آسانیاب هستند.
درباره نویسندهها
متیو جی شارپ (Matthew j. Sharpe) دانشیار گروه هنر و آموزش دانشگاه دیکین استرالیا است. او مدرک لیسانس هنر را در سال ۱۹۹۹ و مدرک دکترای فلسفه را در سال ۲۰۰۲ از دانشگاه ملبورن اخذ کرده است. دامنه آثار و تحقیقات او بسیار وسیع است و حوزههای مختلفی را شامل میشود: فلسفه کلاسیک، فلسفه مدرن، اندیشه معاصر، الاهیات، اخلاق، روانکاوی، روشنگری، ادبیات و … . کتابهای «ژیژک و سیاست» و «اسلاوی ژیژک، تکهای کوچک از امر واقعی» از تالیفات نسبتا مشهور او در حوزههای مرتبط با روانکاوی هستند.
جوآن فالکنر (Joanne Faulkner) از محققان دانشگاه مککواری استرالیا است و مدرک دکترای فلسفه را در سال ۲۰۰۶ از دانشگاه لاتروب استرالیا اخذ کرده است. خانم فالکنر در زمینه مطالعات کودکان، فلسفه فمینیسم، اندیشه نیچه، اخلاق و روانکاوی مقالات و کتابهای ارزشمندی منتشر کرده است.
درباره کتاب
کتاب فهم روانکاوی در سال ۲۰۰۸ منتشر شده است. در این کتاب مفاهیم کلیدی روانکاوی، سیر تحولات آن و تاثیراتی که روی سایر رشتهها داشته است مورد پژوهش و بررسی قرار میگیرد. شالوده اصلی این اثر در واقع تشریح و ترسیم مختصات پیشرفت کار فروید و رابطه آن با کار دو تن از بزرگترین شارحان آثار فروید است: ملانی کلاین و ژاک لاکان. بخش اول کتاب با مطالبی پیرامون تاریخچه روانکاوی و روابط آن با سایر جنبشهای فکری معاصر آغاز میشود و در ادامه با معرفی موردهای بالینی و روشهای تحلیلی خود فروید تلاش میکند تا مخاطب را با مفاهیم اساسی روانکاوی و برداشتهای مختلف فروید از مقوله روان آشنا کند. در بخش دوم کتاب ضمن ارزیابی آرا و اندیشههای ملانی کلاین و ژاک لاکان برخی از رویکردهای فمینیستی و سویههای انتقادی رابطه آنها با روانکاوی تشریح میشود. در بخش سوم موضوعات بخشهای اول و دوم به شکلی جامعنگرانهتر توضیح داده شده و ادعاهای فروید درباره فرهنگ، تمدن، مذهب، همچنین چگونگی سنجیده شدن این ادعاها از طرف سایر فیلسوفان و روانکاون مطرح میشود. چالشهایی که از جانب دانشمندان علوم مختلف و نظریهپردازان فرهنگی برای روانکاوی ایجاد شده از موضوعات دیگر این بخش کتاب است. نویسندگان در پایان کتاب با دفاع از دستآوردهای بزرگ روانکاوی، منتقدان فروید را تشویق میکنند تا به جای انتقادهای کورکورانه و متعصبانه از او در مسیر بازاندیشی درباره تفکرات و تاثیرات او کوشش کنند.
این کتاب با ترجمه رضا پیشکار منتشر خواهد شد.